به نام خدا
روح وعید و تهدید الهى
ترس از غیر خدا عذاب و ترس از خدا رحمت است. امیرالمؤمنین (علیه افضل صلوات المصلین) مىفرماید:
«اذا خفت الخالق، فررت الیه»، «اذا خفت المخلوق، فررت منه» (39)
فرق ترس از خدا با ترس از غیر خدا این است که اگر از غیر خدا ترسیدید، از آن فرار مىکنید; مثلا انسان از مار و عقرب مىترسد و از آنها فرار مىکند یا از افراد شرور مىهراسد و از آنها فاصله مىگیرد، ولى وقتى از خدا بترسد، فاصله خود با خدا را کم مىکند و به او نزدیک مىشود تا مشکلش را حل کند و این ترس، رحمت است.
با این بیان، روشن مىشود که درون تهدید و وعید الهى وعده است; چون اگر انسان بر اثر وعید الهى هراسناک شود، به خدا نزدیک مىشود. درون هر قهرى، مهرى تنیده شده، مانند این که، کودک وقتى از پدر یا مادر تهدیدى مىشنود خود را به آنان نزدیک مىکند تا از گزند آن تهدید، مصون باشد پس درون تهدید پدر و مادر، وعده و جاذبه نهفته است. در درون دافعههاى الهى نیز، جاذبه، تزریق شده و فقط روکشى از دافعه و تهدید دارد و گرنه گوهر فرمان خدا وعده و جاذبه است نه وعید و دافعه. از این جهت، گفته شده است:
«یا من سبقت رحمته غضبه» (40)
اى کسى که لطف و رحمتش بر غضبش سبقت گرفته است. طبیب که داروى تلخ مىدهد، در درون داروى تلخ، شفاى شیرین هست، براى آن که طبیب، کارى جز درمان و شفا بخشیدن ندارد. بنابراین، در درون قهر طبیب مهربان، مهر تنیده شده. پس وعدهها و جاذبههاى الهى اصل، و وعیدها و دافعهها فرع است.
منبع:اخلاق درقران
.: Weblog Themes By Pichak :.