سفارش تبلیغ
صبا ویژن
تاریخ : چهارشنبه 91/12/23 | 4:21 صبح | نویسنده : علی اصغربامری

به نام خدا

دور نمایى از شخصیت امیر المؤمنین (علیه السّلام)

سخن گفتن از انسان والایى که تاریخ حیات را شگفت زده کرده، هستى را در برابر عظمتش فروتن نموده و فضاى حیات را به نورش روشن ساخته، کارى است بسیار دشوار یا غیر ممکن.

فیلسوفان از بیان عمق فلسفه ذاتش، و حکیمان از تعریف حکمت وجودش، و عارفان از شناخت حقیقتش، و آگاهان از بیان واقعیتش، و شاعران از سرودن شعر در ثنایش، و گویندگان از توضیح حقایق وجودش عاجز و درمانده‏اند.

او از آن پنج نور مقدسى است که آدم با توسل به او، توبه‏اش را به عرصه قبولى نشاند، و نوح کشتى خود را از غرقاب هلاک بیرون کشید، و ابراهیم آتش نمرود را بر خود گلستان نمود، و موسى با قومش از آب نیل بیرون آمد، و عیسى از فتنه یهود نجات یافت، و یونس از شکم ماهى به زندگى دوباره باز گشت، و محمد صلى اللّه علیه و آله در جنگ با مشرکین غلبه یافت.

او چشمه جوشان حقایق، منبع واقعیات، معدن فضائل، دریاى کرامات، خزبنه اسرار، چراغ هدایت، آبروى بشریت، قسیم نار و جنّت، تکیه گاه پیامبر در دنیا وآخرت، همسر زهرا، پدر حسن و حسین، ریشه وجود امامان معصوم، و اسد اللّه، ید اللّه، عین اللّه، ادا کننده دین رسول اللّه، و ولىّ اللّه است.

بزرگ انسانى است که در میان اولین و آخرین نمونه نداشته و ندارد، قرآن به او تفسیر مى‏شود، حق به او شناخته مى‏گردد، عقل از او آبرو مى‏گیرد، اسلام ناب محمدى از افق وجود او طالع مى‏شود، زمین و آسمان به او اعتبار مى‏گیرد، ملائکه از او دانش فرا مى‏گیرند، و انسانیت و فضیلت و کرامت و خلافت و هدایت و حمیّت و صداقت و معنویت از او تغذیه مى‏کنند.

ولادتش به نوشته اهل اعتبار و وثوق، و به روایت معتبرترین راویان، و به نقل مطمئن‏ترین نقل کنندگان، و به حکایت برجسته‏ترین کتابها، از مادرى عفیفه، معصومه، پاک نهاد، پاکیزه سرشت، و کفالت کننده امور پیامبر: فاطمه بنت اسد و پدرى بزرگوار، با کرامت، عظیم القدر، بزرگ منزلت، مودّب بآداب، مدافع توحید و نبوت، حافظ رسالت، نگهبان جان پیامبر، مؤمن قریش: حضرت ابو طالب در سیزدهم ماه رجب روز جمعه در خانه کعبه‏

، قبله اهل نماز، و منظر رحمت حق، و مطاف فرشتگان و جن و انس، به دنیا آمد.

ابن صبّاغ مالکى که از دانشمندان غیر شیعه امامیه است مى‏گوید: فرزندى پاک، از نسلى پاک، در محلى پاک متولد شد.

آرى شریفترین جاى روى زمین حرم، و شریفترین موضع حرم مسجد الحرام، و شریفترین محل مسجد الحرام کعبه است، و از شریفترین ماهها که خدایش ماه حرام شمرده ماه رجب، و از شریفترین روزهاى روزگار روز جمعه مى‏باشد.

شریفترین انسان پس از پیامبر، در شریفترین محل دنیا، در شریفترین ماه، در شریفترین روز، از شریفترین نسل، از پدر و مادرى شریف، به اراده خداوند حکیم به دنیا آمد، و در شریفترین دامن یعنى دامن نبوت، و در کنار شریفترین کتاب یعنى‏قرآن، و کاملترین دین یعنى اسلام پرورش یافت، و در عمر شریف خود، شریفترین ایمان و عمل و اخلاق را، براى اینکه اسوه و سر مشق جهانیان تا روز قیامت باشد از خود بروز داد! او در شریفترین و با برکت ترین و پر قیمت‏ترین ماه یعنى ماه مبارک رمضان، و در عظیم ترین شب هستى یعنى شب قدر، و در برترین ساعت روزگار یعنى سحر، و در عالیترین مکان یعنى محراب، به زیباترین مرگ یعنى شهادت، به جانب معشوق پرواز کرد.

او به شدت محبوب خدا و رسول بود، فرشتگان حق در برابر عظمتش خاضع بودند، بارها امین وحى سلام خدا را به وسیله پیامبر به او ابلاغ کرد.

تا در گهواره بود، گهواره‏اش نزدیک محل اقامت و استراحت پیامبر قرار داشت. رسول خدا با عشقى سرشار و محبتى فراوان عهده دار تربیت او بود، به وقت غذا، پیامبر به دهانش غذا مى‏گذاشت، و به هنگام خواب پیامبر گهواره‏اش را حرکت مى‏داد، و او را در آغوش مى‏گرفت و به سینه مى‏چسباند و مى‏گفت: این برادر و دوست و یاور و برگزیده و ذخیره و پناهگاه و پشتیبان و پشتوانه من است.

دانشمندان با توجه به این حقیقت که آن حضرت از مصادیق اتمّ و اکمل آیات ایمان و جهاد و صبر و استقامت و اخلاق و سایر فضایل یاد شده در قرآن مجید، و از مصادیق بارز روایات این ابواب است، و با توجه به خصوصیات الهى و انسانى آن بزرگوار، و با تکیه به روایاتى که با تعابیر شگفت آور از آن حضرت یاد شده، بیش از سیصد نام براى او شمرده‏اند، که مفهوم یا مفاهیم آن نامها در حدّ اعلا در وجود حضرتش تجلّى داشت: على- امیر المؤمنین، سید الاوصیاء، وصى، امین، بطل، اسد، صادق، مصدق، متوکل، مجاهد، مؤمن، شریف، کریم، محسن، عارف، ذو القلب، اذن واعیه، یعسوب الدین، قائد الغرّ المحجلین، ابو تراب، ابو الحسن و ...

پیامبر اکرم از آن حضرت به عنوان حجت اللّه، باب اللّه، طریق الى اللّه، نبأ عظیم، صراط مستقیم، مثل اعلى یاد مى‏فرمود.

او پس از پیامبر در میدان عبادت عابدترین مردم، و در عرصه زهد زاهدترین، و در معرکه پیکار شجاعترین، و در اخلاص خالص‏ترین، و در ورع پاکدامن‏ترین، و در دانش دانشمندترین، و در تهجّد و عبادت شبانه متهجّدترین، و در عدالت عادلترین، و در جود و سخا سخاوتمندترین، و در تمام کمالات و فضائل برترین مردم روزگار، از اولین و آخرین بود.

پیروزى ارتش اسلام در تمام جنگ‏ها مرهون فداکارى او بود، تا جایى که رسول خدا بر پایى دین را نتیجه جهاد او اعلام کرد.او را جز با تعریف خدا و پیامبر نمى‏توان شناخت، زیرا رسول خدا فرمود: خدا را جز من و على آن گونه که باید کسى نشناخت، و مرا جز خدا و على نشناخت، و على را جز من و خدا نشناخت.

من فکر مى‏کنم شما خوانندگان عزیز، براى تماشاى دورنمایى از شخصیت والا و حیات الهى او باید به مفصل ترین کتبى که شیعه و غیر شیعه، و حتى غیر مسلمانان در شرق و غرب نوشته‏اند مراجعه کنید، و گر نه با این سطور اندک، آن هم در مقدمه این ترجمه، باز گو کردن حیات و شخصیت آن حضرت امکان ندارد.

سخن از جهاد او براى استوار شدن دین تا قیامت، و از عبادت او، و از کرامات و معجزات او، و از دانش و بینش و بصیرت او و سایر کمالاتش کار جن و انس و ملک نیست، روزى چون قیامت لازم است، و معرفى چون خدا و پیامبر تا از این معدن اسرار پرده بر داشته شود، و حقیقت وجود او بر اولین و آخرین روشن گردد، تا معلوم شود که على جلوه کامل اسماء و صفات حق، و نشانه ذات خداوند است.

بدون تردید، به خاطر این همه کمالات و فضائل بود که خداوند مهربان براى‏

حفظ شریعت و پایدارى دین و استوارى صراط مستقیم و تمییز حق از باطل و ادامه حکومت اسلام ناب و هدایت خلایق تا قیامت، در روز هجدهم ذى الحجه در غدیر خم، بنا به نوشته و اقرار هزاران عالم شیعى و سنّى و بنابر روایات معتبره، و اخبار متواتره، که قسمتى از آنها در کتاب شریف عبقات، الغدیر، احقاق الحق و معتبرترین کتب اهل سنّت آمده، و کتابهاى یاد شده در نقل بسیارى از آن روایات به آنها تکیه کرده‏اند، از زبان پیامبر اسلام او را به جانشینى و خلافت و ولایت امر و سرپرستى امت معرفى کرد، و خداوند آیه اکمال دین و اتمام نعمت را بنا بر محکم ترین روایات کتب شیعه و سنّى، و اقرار هزاران دانشمند و اهل علم، و خداوندان درایت و روایت به همین خاطر نازل کرد، که مردمان تا روز قیامت بدانند دیندارى بدون قبول ولایت و سر پرستى و دلالت و راهنمایى على، کارى ناقص و ناتمام بوده، و این گونه دیندارى مورد رضاى حق نیست، و دین بدون على قدرت این را ندارد که صاحبش را به رضایت و جنّت خدا برساند.

آرى در ایمان و اخلاق و عمل هر انسانى، جلوه دادن ولایت و بصیرت و امامت و هدایت على واجب است، که درخت دیندارى و عبادت، و شجره حیات بدون ولایت على در دنیا و آخرت میوه نمى‏دهد.

عبادات و تفکرات و اندیشه‏ها و سیاستهاى انسانها بدون اتصال به ولایت على ناقص و ناتمام، و دنیا بدون پیروى از على به همین گرفتاریها و مصائب و مفاسدى که مى‏بینید دچار خواهد بود، و بر این امور علاجى نیست، جز اینکه مهدى صاحب الزمان فرزند على ظهور کند، و جهان را با نبوت پیامبر و ولایت على اداره نماید.

و شما اى مردم شیعه، در غیبت امام دوازدهم وظیفه واجب و تکلیف لازم دارید که خود با تمام وجود از على پیروى کنید و تا سر حد ایثار مال و جان با مفاسد مبارزه کنید، و زمینه رشد کمالات و فضائل و فرهنگ قرآن را فراهم نمایید، تا جهان براى اداره امورش به دست فرزند على مهیا شود، و پس از پر شدن‏از جور و ستم، پر از عدالت و قسط گردد.

براى پیروى از امیر المؤمنین، بهترین راه و برترین کار، شناخت نهج البلاغه و عمل به آن در تمام زمینه‏هاى زندگى است، چرا که نهج البلاغه همراه با خطبه‏ها و نامه‏ها و حکمت‏هایش نمایشگر ماهیت و حقیقت و ذات على و نحوه اندیشه پاک و سالم او نسبت به خدا و هستى و انسان و حقایق و گذشته و آینده جهان است.