به نام خدا
آمادگى براى سفر آخرت
هر گرفتارى که بر خود تحمیل کردهایم از طریق نیرنگ دنیاست و چون این خطر زیاد است، امیرالمؤمنین (علیه السلام) آن را بیش از خطرهاى دیگر یادآور شده است، چنانکه مىفرماید: حریم قلب خود را از غبار دنیاگرایى پاک کنید و شیفته زندگى جاوید اخروى باشید:
«کونوا عن الدنیا نزاها و الى الاخرة ولاها» (10) .
همچنین آن حضرت، هر شب پس از نماز عشاء و پیش از آن که نمازگزاران پراکنده شوند با صداى رسا مىفرمود:
«تجهزوا رحمکم الله فقد نودی فیکم بالرحیل و اقلوا العرجة على الدنیا و انقلبوا بصالح ما بحضرتکم من الزاد» (11)
آماده مسافرت باشید; زیرا نداى مرگ براى شما سرداده شده است. اما این منادى کیست و چرا ما نداى رحیل را نمىشنویم؟ آیا نداى رحیل،همان کلمات طیبه تکبیر و تهلیل است که در تشییع جنازه گفته مىشود؟ و آیا این ندا به لسان مقال مردم ستیا به لسان حال خود انسان و یا به لسان مقال ملائکه موکل قبض ارواح؟ به هر تقدیر، فرمودند: کم معطل شوید و خود را سرگرم نکنید; بالاخره چیزى باید پشتیبان و پشتوانه شما در این سفر باشد. آن زاد و توشه را به عنوان پشتیبان، حمل کرده همراه ببرید; زیرا احدى به کمک شما نمىآید. البته درک این معنا بسیار سخت است.
ما مىپنداریم همان گونه که در دنیا به فرزندانمان علاقمندیم و آنها دشواریهاى ما را برطرف مىکنند، پس از مرگ نیز این علاقههست و آنان هم مشکل ما را حل مىکنند; در حالى که چنین نیست. عده ناشناسى را فرض کنید که از شرق و غرب و شمال و جنوب زمین به مکه مشرف شدهاند و هر یک به زبان خاصى سخن مىگوید. اینها که از چهار اقلیم با چهار فرهنگ و زبان آمدهاند در اتاقى، دوستانه با هم در دوران حج، به سر مىبرند، و با پایان یافتن مناسک و مراسم حج هر کس به دیار خود مىرود و شاید در همه عمر نیز یکدیگر را نبینند. سرنوشت کسانى هم که در خانهاى به عنوان پدر، مادر، برادر و خواهر جمعند چنین است. خانه دنیا، مسافرخانهاى بیش نیست.
مسافرخانه را «خان » مىگفتند و خان که در روایات و کلمات عرب آمده، همان خانه یا مسافرخانه است. در این مسافرخانه، چند نفر کنار هم جمع شده،موقتا زندگى مىکنند و بعد هم که مرگ آنان فرا مىرسد از یکدیگر جدا مىشوند و هیچ کس به فکر دیگرى نیست. از این رو هر شب حضرت على (علیه السلام) مىفرمود: بارها را ببندید و آماده مسافرت باشید. هماکنون نیز مناسب است در هر مسجدى بعد از نماز عشاء، هنگام تفرق نمازگزاران از مسجد، جمله «تجهزوا رحمکم الله» یا ترجمه آن به گوش آنان برسد.
منبع:اخلاق درقران
.: Weblog Themes By Pichak :.