سفارش تبلیغ
صبا ویژن
تاریخ : یکشنبه 91/10/17 | 2:10 عصر | نویسنده : علی اصغربامری

اعتقاد به منجى در سایر ادیان‏

سؤال: آیا عقیده به مهدى موعود به‏عنوان یک منجى و مصلح در آخر الزمان، اختصاص به مسلمانان دارد یا در سایر ادیان نیز چنین عقیده‏اى وجود دارد؟

پاسخ: پیروان بسیارى از ادیان و مذاهب معتقدند که در یک عصر تاریک و بحرانى که فساد و ظلم همه جا را فراگرفته، یک نجات دهنده بزرگ جهانى قیام خواهد کرد و با مدد غیبى وضع آشفته را اصلاح مى‏کند.

هر ملّتى او را با لقب مخصوصى مى‏شناسد و او را از ملت خود مى‏دانند، یهودیان او را به‏نام سرور میکائیلى و مسیحیان به‏نام مسیح موعود و زرتشتیان به‏نام سوشیانس (به‏معناى نجات‏دهنده جهان) و مسلمانان به‏نام مهدى منتظر مى‏شناسند.

توجّه داشته باشید که اولًا: مهدىِ منتَظر از نسل ابراهیم است که بنى اسرائیل نیز از همان دودمان و خاندان مى‏باشند، امّا بنى هاشم از نسل اسماعیل است و بنى اسرائیل از نسل اسحاق ولى هر دو به یک شجره متصل مى‏گردند و نیز مهدى منتظر، از طریق مادرش نرجس خاتون که شاهزاده و رومى بوده با عیسویان انتساب پیدا مى‏کند.

و اما در انتساب حضرت با ایرانیان که آئین زرتشت در بین آنها رواج داشته از طریق مادر حضرت امام سجّاد شهربانو که دختر یزدگرد پادشاه ساسانى بوده برقرار مى‏گردد.

وثانیاً: آنچه را که در این ادیان و مذاهب وعده داده شده، مطابق است با روایات اسلامى، از باب نمونه به موارد مختصرى اشاره مى‏شود.

در کتاب (دید) که نزد هندویان از کتب آسمانى است آمده: پس از خرابى دنیاپادشاهى در آخر الزمان پیدا مى‏شود که پیشواى خلائق باشد و نام او منصورطبق روایتى که در بحار: ج 51، ص 30 از امام باقر علیه السلام نقل شده: آیه 33 سوره اسراء که مى‏فرماید «وَ مَنْ قُتِلَ مَظْلُوماً فَقَدْ جَعَلْنا لِوَلِیِّهِ سُلْطاناً فَلا یُسْرِفْ فِی الْقَتْلِ إِنَّهُ کانَ مَنْصُوراً» مراد از آن کسى‏که مظلوم کشته شده امام حسین علیه السلام است و مراد از (ولىّ منصور) حضرت قائم علیه السلام. ظاهراً جهت این‏که به امام زمان (منصور) مى‏گویند براى این است که: خداوند او را یارى مى‏کند و زمینه پیروزى را فراهم مى‏آورد خصوصاً این‏که: با انداختن رعب و ترس در دلِ دشمنانِ حضرت ایشان را پیروز مى‏گرداند و در زیارت عاشورا و دعاى ندبه نیز به امام عصر- عجل اللَّه تعالى فرجه الشریف- اطلاق منصور شده. باشد و تمام عالم را بگیرد و به‏دین خود در آورد و همه کس را از مؤمن و کافر بشناسد و هر چه از خدا خواهد بر آید.

در کتاب (زند) که از کتاب‏هاى مذهبى زردشتیان است چنین آمده: آنگاه فیروزى بزرگ از طرف ایزدان برانگیخته مى‏شود، و اهریمنان را منقرض مى‏سازند و تمام اقتدار اهریمنان در زمین است و در آسمان راه ندارند و بعد از پیروزى ایزدان و بر انداختن تبار اهریمنان، عالم کیهان به سعادت اصلى خود رسیده بنى آدم بر تخت نیکبختى خواهد نشست.

همچنین در تورات، در سفر تکوین از دوازده امام که از نسل اسماعیل بوجود مى‏آیند سخن گفته شده است.

و در مزامیر حضرت داود علیه السلام آمده است:... و امّا صالحان را خداوند تأیید مى‏کند... صالحان وارث زمین خواهند بود و در آن همیشه ساکن خواهند بود.مؤسسه در راه حق جزوه امام زمان، ص 9 و 10.

معرّفى منجى بشریّت در اخبار ما مفصّل‏تر است‏

مخفى نماند که اگر مطالعه تورات و انجیل و کتاب‏هاى مذهبى زرتشتیان و نیز بررسى عقائد هندوها و مصریان قدیم بازگوى این مطلب است‏که در آینده تاریخ ظهور یک انسان بزرگ و اصلاح‏گر و نجات دهنده مظلومان از دست ظالمان امرى است حتمى و طلوع چنین شمس عدالت گسترى به انسان‏ها بشارت داده شده است.

ولى آنچه مسلم است در این خصوص سهم دین مقدس اسلام و مذهب تشیّع بیش از سایر مذاهب و ادیان است، زیرا روایات اسلامى در این خصوص به تفصیل نام او را معرفى نموده و او را فرزند امام حسن عسکرى دانسته و نسب ایشان را تا على بن ابى طالب و فاطمه زهرا علیهما السلام بیان کرده و آثارى که قبل از ظهور واقع مى‏شود شرح داده و کیفیّت حکومت ایشان و این که از کجا شروع به قیام مى‏کند به تفصیل ذکر شده و نیز خصوصیات دیگرى که در روایات به تفصیل آمده تا از این مقام و منصب سوء استفاده نشود و دروغگویان ادعاى مهدویت نکنند.

در خاتمه به این نکته توجه نمائید که لزومى ندارد براى اثبات مهدى موعود به بشارت‏هاى کتب عهدین و یا سایر کتب مذهبى از ادیان و مذاهب گذشته استدلال کنیم، زیرا به‏قدرى براى اثبات حضرت مهدى علیه السلام دلیل عقلى و نقلى داریم که احتیاجى به این بشارت‏ها نیست، بلکه هدف ما تأکید بر این نکته است که عقیده به ظهور یک نجات دهنده جهانى، یک عقیده مشترک دینى است و همه پیامبران به آن بشارت داده‏اند و تمامى ملل در انتظار او مى‏باشند.