چهره حکومت مهدى علیه السلام از دیدگاه نهج البلاغه
حضرت امیر مؤمنان على علیه السلام خبر داده که در آینده مردم و اهل دنیا به ما رو مىآورند و سرانجام به در خانه ما زانو خواهند زد حضرت مىفرماید:
لَتَعْطِفَنّ الدُّنیا عَلَینا بَعْدَ شِماسِها عَطْفَ الضَّرُوسِ على وَلدِها. و تلا عقیب ذلک:
«وَ نُرِیدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوارِثِینَ».نهج البلاغه قسمت قصار، حکمت 209 و آیه ذیل حدیث، سوره قصص آیه 5.
دنیا پس از چموشى همچون شترى که از دادن شیر به کسى که او را مىدوشد
خوددارى مىکند و شیر را براى بچه خود نگه مىدارد به ما خانواده روى مىآورد و سپس این آیه را تلاوت نمودند، مىخواهیم بر مستضعفین زمین منّت بگذاریم و آنها را پیشوایان زمین و وارثان آن قرار دهیم.
موضع مولایمان على علیه السلام در زمان حیات و شهادتش با الآن خیلى تفاوت کرده، آنروز جنازه حضرت را مخفیانه دفن مىکنند که مبادا به جنازه و قبر حضرت جسارتى شود، امّا امروز دانشمندان مسیحى همچون جرج جرداق و دانشمندان مادّى هم چون شبلى شمیل مدیحه سراى حضرت مىباشند. اگر آن روز ریحانه پیامبر صلى الله علیه و آله را به همراه فرزندان و اصحاب با وفایش با لب تشنه سر از بدنشان جدا ساختند، امروزه میلیونها نفر در اطراف و اکناف جهان به او عشق مىورزند و حتى عدّهاى از غیر مسلمانان متوجّه عظمت و جلالت حضرت شدهاند، تا جائى که با نذر و توسّل به ایشان از خداوند حاجات خود را مىگیرند.
اگر آن روز امام صادق علیه السلام را نشناختند و با آشکار نمودن چهرهاى همچون ابو حنیفه بر چهره حضرتش پرده و حجاب افکندند، امروز علم و دانش شاگردان امام صادق در روایات و احادیث واصله از ایشان چشم خردمندان و دانشمندان را خیره نموده است.
و امّا در رابطه با کلام على علیه السلام پیرامون کیفیّت حکومت حضرت مهدى علیه السلام مراجعه شود به خطبه 126 نهج البلاغه که تمام شارحین نهج البلاغه متفقاً مىگویند:(فرازهائى از این خطبه به عصر ظهور حضرت قائم علیه السلام و) گرچه اصل خطبهبهحوادث مهمّ آینده مربوط است. امّا بخشى از فرازهاى آن اختصاص به عصر ظهور حضرت مهدى علیه السلام دارد.
در این کلام حضرت با اشاره به چهار خصوصیت و ویژگى مهمّ حکومت حضرت مهدى علیه السلام مىفرماید: یَعْطِفُ الْهَوى عَلَى الْهُدى إذا عَطَفُوا الْهُدى عَلَى الْهَوى وَیَعْطِفُ الرَّأىَ عَلَى الْقُرآنِ إذا عَطَفُوا الْقُرآنَ علَى الرَّأیِ... فیُرِیکُم کَیْفَ عَدْلُ السِّیرةِ ویُحِیى مَیِّتَ الکِتابِ وَالسُّنَّةِ.
اوّل: خواستههاى دل و هوى و هوسها را به سوى هدایت الهى سوق مىدهد بعد از آنکه مردم، هدایت الهى را و تعالیم اصیل اسلامى را تحت الشعاع خواستههاى دل خود قرار دادهاند. اکنون گروهى نه فقط به دنبال خواستهاى دل حرکت مىکنند و از آن متابعت مىنمایند، بلکه به هوى و هوسهاى نفسانى خود رنگ دین و خدا و اسلام مىزنند و پیروى از نفس اماره را بهعنوان (اله) تلقّى مىکنند پروردگار به پیامبر اکرم خطاب مىکند و مىفرماید: «أَ رَأَیْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلهَهُ هَواهُ أَ فَأَنْتَ تَکُونُ عَلَیْهِ وَکِیلًا». فرقان: 43.
(آیا دیدى کسى را که هواى نفس خود را معبود خویش قرار داده؟! آیا تو مىتوانى او را هدایت کنى؟)
حضرت استاد بزرگوار آیت حق، شیخ مرتصى حائرى قدس سره این آیه را براى شاگردان خود مىخواند و مىفرمود: کسىکه خواستهاى دل خود را رنگ خدائى زده و آنرا دین و صراط مستقیم تصوّر مىکند، هیچ کسى او را نمىتواند به راه راست سوق دهد حتّى نفس گرم شخص شخیص حضرت ختمى مرتبت صلى الله علیه و آله نیز در او اثرى نمىگذارد، اگر این حالت در یک فرد پیدا شود اینگونه از حق و حقیقت دور مىگردد، پس آن گاه که جامعه به این صورت در آید چه مىشود؟! از این کلام مولى على علیه السلام استفاده مىشود که قبل از ظهور وضع جامعه مسلمین در چنین شرایطى قرار مىگیرد و حضرت با ظهور خود، هدایت الهى و احکام اصیل اسلامى را حاکم مىکند و خواستهاى دل را به سوى هدایتها و ارشادها سوق مىدهد.
.: Weblog Themes By Pichak :.