نامعین بودن زمان ظهور
از روایات فراوان چنین برداشت مىشود که براى ظهور وقتى معیّن نشده، بلکه ائمه اطهار علیهم السلام تعیین کننده وقت ظهور را تکذیب نمودهاند و به ما نیز دستور دادهاند که آنها را تکذیب کنید، فضیل مىگوید: از امام باقر علیه السلام سئوال کردم: آیا ظهور مهدى علیه السلام وقت معینى دارد؟
حضرت در پاسخ سه مرتبه فرمود: کَذَبَ الْوَقَّاتُون، کذب الوقاتون، کذب الوقاتون.
علائم ظهور
با وجود نا مشخص بودن زمان ظهور، در متون اسلامى روایات فراوانى داریم که در آنها براى ظهور حضرت صاحب الأمر- عجل اللَّه تعالى فرجه- علائم ونشانههائى ذکر شده است. ما در مقام شمارش یکایک آنها نیستیم و با توجه به اینکه بعضى از این علائم و نشانهها و روایات آنها خالى از رمز و اشاره نیست،مثل این که گفته شده: در وقت ظهور حضرت مهدى خورشید از مغرب طلوع مىکند با این که مىدانیملازمه وقوع اینگونه حوادث این است که: نظم عالم دگرگون شود و لا اقل حرکت و نظم منظومه شمسى تغییر کند، پس معلوم مىشود که روایت اشاره به یک حادثهاى است که براى ما معلوم نیست.ما نیز از میان علائم ونشانههاى ظهور دو مورد را در این گفتار بیان مىکنیم:
اول: شیوع فساد در جوامع، دوم: شیوع ظلم و جور در اقطار زمین.
علائم و نشانههاى ظهور متفاوت هستند
قبل از ورود به این مبحث باید یادآور شویم که بعضى از این علائم ونشانهها حتمى است وبه هیچ قید و شرطى وابسته نیست و قبل از ظهور باید واقع شود، و برخى از همین علائم حتمى مقارن و یا بعداز ظهور با فاصله بسیار کم محقق مىگردد، مانند نداى آسمانى که قبل از ظهور، در شب بیست و سوم ماه مبارک، جبرئیل با صداى بلند بهطورى که شرق و غرب آن صدا را بشنوند، ندا مىکند: الحق مع علی وشیعته.
امام صادق علیه السلام مىفرماید: حضرت قائم در کنار خانه کعبه ظاهر گردد و چون آفتاب برآید، منادى از آسمان ندا کند: این مهدى آل محمد است و آباء طاهرین او را یک به یک نام مىبرد و شرق و غرب این صدا را مىشنوند و به مردم توصیه مىکند با ایشان بیعت کنید و این ندا بعداز ظهور به گوش مىرسد.طبق روایتى از امام صادق علیه السلام که در غیبت نعمانى ص 257 آمده، خروج سفیانى و قتل نفس زکیّه وخسفبیداء و نداء آسمانى از علائم حتمیّه شمرده شده است.
این نوع از علائم حتمى دلیل واضحى است بر این که بلافاصله حضرت صاحب الأمر ظهور مىنماید، ولى بعضى دیگر از این علائم حتمى فقط حاکى از این است که ظهور تا اندازهاى نزدیک شده، اما دلالتى ندارد که بعداز حدوث آن علامت، بلافاصله حضرت صاحب الأمر ظهور نماید.
شیوع فساد قبل از ظهور
یکى از علائم ظهور شیوع فساد و گناه و غربت اسلام مىباشد و بعضى از روایات، شیوع فساد را علامت ظهور معرفى کرده و بعضى روایات دیگر آن را از نشانههاىآخر الزمان و اشراط الساعة دانسته است و بعضى از بزرگان احتمال دادهاند که مراد از هر دو عنوان یک چیز بیش نیست که همان شیوع گناه قبل از ظهور حضرت است. بعضى از این مفاسد که در احادیث آمده عبارتند از: 1- شراب خوارى و خرید و فروش مسکرات آشکارا انجام مىگیرد 2- ربا خوارى رواج مىیابد 3- زنا و اعمال شنیع دیگر متداول و آشکار مىگردد. 4- قساوت قلب شیوع پیدا مىکند. 5- تقلّب زیاد مىشود.
6- نفاق فراوان مىگردد. 7- رشوه خوارى رواج پیدا مىکند. 8- ریا کارى متداول مىشود. 9- مردمان بدعت در دین مىگذارند. 10- غیبت و سخن چینى رواج مىیابد.
11- بىعفتى و بىحیائى شایع مىگردد. 12- زنان از حجاب کناره گرفته و با لباس زننده و جذاب در اجتماع آشکار مىگردند. 13- امر به معروف و نهى از منکر تعطیل مىگردد و صاحبان ایمان توانایى جلوگیرى از گناهان را نخواهند داشت. 14- کفر و الحاد رواج پیدا مىکند. 15- به اسلام و قرآن عمل نمىشود. 16- فرزندان، حرمت پدران و مادران را رعایت نکرده و به آنها بىحرمتى مىکنند. 17- کوچکتر احترام بزرگتر را رعایت نمىکند و بزرگتر نیز به کوچکتر ترحم نمىنماید. 18- صله رحم انجام نمىشود.
19- خمس و زکات پرداخت نمىشود و یا به مصرف صحیح نمىرسد. 20- بیگانگان و اهل باطل بر مسلمانان چیره مىشوند. 21- مسلمانان در لباس و گفتار و کردار از کفار و اجانب پیروى مىکنند. 22- حدود الهى تعطیل مىگردد. 23- مکر و حیله شیوع پیدا مىکند. 24- مساجد از حیث بنا آباد، و از حیث محتوا خراب خواهند بود. 25- مردم دین خود را به دنیا مىفروشند. 26- اوقات نماز سبک شمرده مىشود. 27- طلاق زیاد مىشود. 28- لجاجت و عناد زیاد مىگردد. 29- در شهوات مردان بهمردان اکتفاء مىکنند و زنان به زنان. 30- با زبان به یکدیگر اظهار علاقه مىکنند و در دل با یکدیگر در نزاع و جنگ هستند و...امام صادق علیه السلام از پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله نقل مىکند که فرمود: چگونه است حال شما (جامعه اسلامى) آن روزى که زنان شما فاسد و جوانان شما فاسق شوند و امر به معروف نکنید و نهى از منکر ننمائید؟ عرض شد: یا رسول اللَّه چنین روزگارى خواهد آمد؟
حضرت فرمود: روزى مىرسد که بدتر از این خواهد شد در آن روز مردم را به منکر، امر مىکنید و از کارهاى خوب و معروف نهى مىنمائید. اصحاب با تعجب عرض کردند:
امت اسلامى به چنین وضعى مبتلا خواهند شد؟ حضرت فرمود: بدتر از این خواهد شد، در آن روز کار خوب را بد مىدانید و کارهاى بد را، خوب.
وضع امت اسلامى در حال حاضر
امروز ما مسلمانان اکثر قریب به اتفاق مفاسد یاد شده را در جوامع بشرى و بلکه در امت اسلامى شاهد هستیم و جوامع بشرى و نیز جامعه اسلامى از شش جهت، هدف تیرهاى آلوده و مفسده خیز قرار گرفتهاند و با تأسف و تأثر فراوان باید گفت که امروز دنیاى اسلام با این مفاسد خو گرفته و با سرعت در گرداب مفاسد فرو مىرود. ناگفته نماند که با انقلاب اسلامى ایران بسیارى از مفاسد در ایران تعطیل شد، امّا متاسفانه بر اساس تسامح وتساهل بعضى از مسئولین بخشى از مفاسد بار دیگر به جامعه ما برگشت ولى امیدواریم که سران حکومت و صاحب منصبان، در حفظ دستاوردهاى انقلاب و برقرارى احکام اسلامى بکوشند ومرز و بوم مملکت اهل بیت و امام زمان را از تهاجم دشمنان که اصولًا از طریق فرهنگ و رسانههاى عمومى وارد مىشوند، حفظ نمایند و مسئولین در تحقق بخشیدن احکام اسلام سعى و تلاش خود را بنمایند.
آیا حضرت قائم دین جدید مىآورد؟
با توجه به اخبار و روایاتى که از ائمه اطهار و در رأس آنها حضرت ختمى مرتبت در رابطه شیوع مفاسد و گناه در آخر الزمان و قبل از قیام قائم آمده، درمىیابیم که آنرهبران آسمانى با چشم نهانبین خود، وضع امت اسلام را بیش از هزار سال قبل پیشبینى کرده و با وضوح بیان نمودند که امت اسلام نه فقط گناه و مفاسد مرتکب مىشوند، بلکه کار آنها بهجائى مىرسد که کار زشت و گناه را خوب و پسندیده، مىنگرند و شخص گنهکارى را که به عفاف جامعه لطمه مىزند یک فرد هنرمند مىدانند!! طبیعى است که چنین جامعهاى تا چه حدّ از اسلام و احکام آن بىخبر خواهند بود. چنین افرادى خود را مسلمان مىدانند امّا از اسلام اطلاعى ندارند و لذا وقتى وجود مقدس حضرتمهدى ظهورمىکند واحکام اسلام وحقیقت قرآن رابیانمىکند، گروهى تصورشان ایناست کهحضرت مهدى دینجدید آورده، حال آن که پیامبر صلى الله علیه و آله در روایتى مىفرماید: مهدى پاى خود را جاى پاى من مىگذارد و تخطّى از آن نخواهد کرد.منتخب الاثر: ص 491 به نقل از فتوحات ابن عربى.
آرى قبل از ظهور به نحوى حقیقت اسلام و واقعیت قرآن مستور مىگردد که با آمدن حضرت مهدى و تبیین اسلام ناب محمدى، مردم گمان مىکنند که آن حضرت دین جدید آورده است.
البته مخفى نماند که مهجور ماندن اسلام بدین معنى نیست که در جهان اسلام، درس تفسیر و فقه و اخلاق بهطور کامل تعطیل مىگردد. بلکه ظاهر این است که هر گروهى قرآن را به رأى خود و بر اساس مسلک و مذهب خود تفسیر مىکند وهر فقیهى بر اساس قیاس و استحسان آنگونه که جوّ حاکم بر جامعه مىپسندد، حکم مىکند چنان که امروزه عدّهاى از مسلمانان گروه دیگرى را بهوسیله مواد منفجره مىکشند و متأسفانه این عمل را باعث تقرّب خود به خدا مىدانند و حال آن که قرآن کریم با صراحت مىفرماید: «وَ مَنْ یَقْتُلْ مُؤْمِناً مُتَعَمِّداً فَجَزاؤُهُ جَهَنَّمُ خالِداً فِیها»،نساء: 93«کسىکه مؤمنى را عمداً بکشد براى همیشه در جهنم خواهد بود.» مگر امروز مشاهده نمىکنیم که در همین قرون اخیر فرقههایى پیدا شدهاند گروه کثیرى از مسلمانان را مشرک مىدانند و احیانا بعضى از فقیهان خود فروخته و مزدور آنان، ریختن خون دیگر مسلمانان را مباحمىشمارند و خلاصه اینگونه احکامى که در اسلام بدعت گذارى شده با اسلام واقعى ارتباطى ندارد، کم نیست. با چنین وضعى طبیعى است که با ظهور حضرت مهدى وبسط حکومت او در تمامى نقاط روى زمین، عدّهاى خیال کنند که ایشان دین جدید آوردهاند.
غربت دوباره اسلام
در کتاب شریف غیبت نعمانى بابى وجود دارد تحت عنوان «حضرت قائم مردم را دعوت جدید مىنماید و اسلام همانگونه که در ابتداى ظهور آن غریب بوده، مجدداً به غربت کشیده مىشود.»وسپس شش روایت در اینباره نقل مىکند از آن جمله حدیث ابوبصیر است که مىگوید: به امام صادق عرض کردم: مراد امیر المؤمنین از این کلام که فرمود: إنَّ الإسلامَ بَدَءَ غَریباً وَ سَیَعُوُد کَما بُدِأَ فَطُوبى لِلْغُربَاء (اسلام در اوایل بعثت براى مردم آشنا نبوده و یک امر جدیدى بود و در آینده اسلام به همین غربت مبتلى مىشود خوشا بهحال آنهایىکه در این زمان با اسلام آشنا هستند) چیست؟ امام صادق علیه السلام فرمودند: وقتى حضرت قائم ظهور مىکند، مردم را به احکام جدیدى دعوت مىکند، همانگونه که پیامبر صلى الله علیه و آله مردم را به احکام جدیدى دعوت نمود.
یعنى همانطورى که مردم جاهلیت از احکام نوین و حیات بخش اسلام خبر نداشتند و احکام اسلام براى آنها مسائل و مطالب جدیدى بود، در زمان حضرت مهدى- سلام اللَّه علیه- بههمین منوال خواهد بود زیرا مردم بقدرى از مسائل اسلامى فاصله گرفتهاند که نسبت به آن بیگانه شدهاند ودعوت حضرت گرچه دعوت به اسلام است، اما دعوت جدیدى به نظر خواهد رسید.
انتظار واقعى در آخر الزمان دشوار است
طبیعى است که اگر کسى بخواهد در چنین جامعهاى و در میان چنین افرادى که ازاحکام و دین فاصله گرفتهاند، از منتظرین واقعى امام زمان باشد (که معناى انتظار واقعى در مبحث انتظار ذکر شد) با مشکلات متعدّدى برخورد خواهد کرد و در بعضى از روایات انتظار آمده است: شخصى که منتظر حکومت عدل الهى است و خود را براى آن آماده مىسازد، همانند کسى است که در راه خدا در خون خود غلطان است.
شیوع ظلم و جور
یکى دیگر از علائم ظهور که بیش از سیصد روایت درباره آن نقل شده این است که ظلم سر تا سر جهان را فرا مىگیرد و جوامع بشرى از آتشى که ظالمین برافروختهاند بهستوه مىآیند و بعداز فراگیر شدن ظلم و جور در همه نقاط (... بعد ما مُلِئت ظلماً وجوراً) آن مصلح و منجى حقیقى ظهور خواهد کرد و عدل و داد را بر روى زمین برقرار مىنماید.
البته باید توجه داشته باشیم که معناى این روایات آن نیست که مردم ظالم و متجاوز خواهند شد، بلکه ظلم و جور جهان را فرامىگیرد. به عنوان مثال، یک نفر دیکتاتور مثل صدام یک ملت چند ملیونى را به خفقان مىکشد و یا چند نفر از سران حکومتهاى جهانخوار و استعمارگر یک قاره را با کشورهاى متعدد و صدها میلیون جمعیت، از لحاظ اقتصادى و نظامى تحت سلطه خود درمىآورد و بهعنوان دفاع از حقوق بشر و آزادى، هر نوع ظلم و ستمى را بر آنها روامىدارد.
از سوى دیگر آحاد مردم در اثر کنارهگیرى از دین و بىخبرى از احکام و دستورات الهى و نیز متابعت از غرایز سرکش و طغیانگر، نسبت به یکدیگر اجحاف نموده و حق دیگران را پایمال مىنمایند.
این روند ظلم و ستم، هم از ناحیه سردمداران خود کامه و دیکتاتور و هم از ناحیه آحاد جامعه در حال رشد و توسعه است و حتى احتمال تضاد و اصطکاک بین سران جهانخوار وجود دارد که بر اثر آن چه بسا آتش جنگ جهانى مجدّداً برافروخته شود.
شیوع فساد از دو ناحیه
چنان که گفتیم، شیوع ظلم در چنین زمانى معلول هوى پرستىها و خود کامگىهاى گروهى از حکام زمان مىباشد امّا نباید فراموش کنیم که بخشى از ظلم در جوامع بشرى معلول جدائى انسانها از مکتب وحى وعمل نکردن به دستورات حیات بخش آن و فرورفتن در منجلابهاى فساد و گناه مىباشد زیرا جامعهاى که افراد و آحاد آن مبتلا به گناه و فساد شدهاند أثر وضعى آن تسلط اشرار است. با مراجعه به تاریخ مشاهده مىکنیم که در هر جامعهاى که فساد رواج یابد، اجانب و ستمگران و دیکتاتورها بر آن قوم سلطه پیدا مىکنند و بهطور کلّى یکى از نقشههاى شوم سلطهگران جهان خوار براى رسیدن به مقصود خود ترویج و تهاجم فرهنگى و شیوع فساد است و این حقیقت را پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله وائمه اطهار علیهم السلام مکرّراً گوشزد نمودهاندکه در اینجا به ذکر یک حدیث بسنده مىکنیم.
رسول خدا صلى الله علیه و آله مىفرماید: زمانى بر مردم خواهد آمد که صورت آنان صورت آدمى و دلهاى آنها دلهاى شیاطین است، همانند گرگهاى درنده خون یکدیگر را مىریزند و از انجام کارهاى بد، خوددارى نمىکنند. پیروان خود را به شک و شبهه مىکشانند و اگر با آنان سخن بگوید به آنها دروغ خواهد گفت و اگر از نزد آنها برود، غیبت و بدگوئى آنها را مىکند، سنت واقعى پیامبر صلى الله علیه و آله نزد اینها بدعت و بدعتهاى خودشان را سنت رسول خدا مىدانند و کسانى را که حلیم و بردبار هستند، خائن مىگمارند و بر عکس خائن را حلیم و بردبار مىشمارند صاحبان ایمان در بین آنها کوچک و حقیرند امّا فاسق در نزد آنها صاحب شرف و عظمت. بچههاى آنان پاى از گلیم خود دراز نموده و باعث اذیت و آزار دیگران مىشوند و زنان آنها بىپروا و بىباک، با خوى و خباثت خود، نزدیکان و اهل خود را به رنج مىآورد، پیران و سالخوردگان امر به معروف و نهى از منکر نمىکنند، پناه بردن به این مردم غیر از خوارى و اعتماد نمودن به آنها غیر از ذلت چیز دیگرى نیست در چنین زمانى خداوند باران رحمت خود را قطع نموده و موقعى باران مىفرستد که براى آنها سودى ندارد و نیز اشرار
را بر آنها حاکم و امیر مىسازد که مردم را به بدترین و رنج آورترین کارها مىگمارند، بچههاى آنها را مىکشند و زنانشان را به بیگارى وادار مىنمایند و در این هنگام نیکان دعا مىکنند، اما مستجاب نمىشود.
بدین ترتیب معصومین علیهم السلام به مردم هشدار دادهاند که در صورت ارتکاب فساد و گناه، ظالم و دیکتاتور بر آنان مسلط مىشود.
آن روزى که جوامع بشرى از یک سو در فساد و جدائى از عالم وحى و دیانت غوطهور شده و از سوى دیگر، ظلم و ستم هر کاشانه و آشیانه را فراگیرد، ظهور حضرت مهدى علیه السلام نزدیک خواهد بود.
.: Weblog Themes By Pichak :.