بسم رب الشهداءوالصدیقین
راهکارهای مقابله باتهاجم فرهنگی
1. بسیج همگانی اصلیترین راه مقابله با تهاجم فرهنگی
وظیفه ما در برابر این خطرات چیست؟ مسلماً در برابر این خطرات کسانی هستند که باید پیش از همه این مسئولیت را بپذیرند و بیشتر تلاش نمایند. ولی تجربه نشان داده است که اگر مشکلات اجتماعی بر دوش یک گروه خاص یا یک قشر خاص باشد هیچگاه این مشکلات حل نخواهد شد. به عنوان نمونه، عراق به ایران حمله کرد، چه کسی باید در برابر لشکر عراق مقاومت میکرد؟ بدیهی است که در درجه اول این کار وظیفه ارتش ایران است. اما آیا ارتش ایران به تنهایی جواب جنگ را داد؟ آمریکا کشور ما را محاصره اقتصادی کرد، چه کسی باید بیشتر تلاش میکرد تا این توطئه دشمن خنی شود؟ واضح است که ثروتمندان وکارخانهداران چنین وظیفهای بر عهده داشتند و باید به طبقات زیردست کمک میکردند تا قشار کمتری تحمّل کنند. اما آیا این چنین شد یا آنها از بازار سیاه بیشتر سوء استفاده نکردند؟ در مقابل هجوم فرهنگی دشمن هم ابتدا دانشگاه و حوزه باید قد علم کنند و این مشکل را حل کنند. اما اگر ارتش توانست، به تنهایی، هجوم عراق را دفع کند حوزه و دانشگاه هم به تنهایی میتوانند این کار را انجام دهند؟ این قبیل خطرها که تمام جامعه را تهدید میکند به یک بسیج همگانی نیازمند است. اگر همت بسیجیان ما، که حزبالله و جندالله هستند نبود کی خطر دشمن از ایران دفع میشد؟ آیا اسمی از ایران روی صفحه گیتی باقی میماند؟ )إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمْ الْغَالِبُونَ[1]( اگر بنا بود فقط ارتش آن زمان این مشکل را حل کند من و شما امروز در کشوری به نام ایران زندگی نمیکردیم. بسیج مردم بود که توانست پاسخ تجاوز دشمن را بدهد. در مقابل این هجوم فرهنگی هم، باید یک بسیج همگانی وجود داشته باشد.
نباید گفت که ما شصت یا هفتاد سال از عمرمان گذشته، دیگر کافر نمیشویم. کسانی بودهاند که در هشتاد سالگی هم شک پیدا کردهاند. از این گذشته، ما باید به فکر جوانان و نوجوانان این کشور باشیم که اکثر افراد این ملت را تشکیل میدهند. بنابراین، باید برای آنها تلاش کرد تا سالم بمانند و گرنه تا چشم باز کنیم میبینیم که )یَدْخُلُونَ فِی دِینِ اللَّهِ أَفْوَاجًا( تا کی خود را به خواب خرگوشی بزنیم و توطئههای دشمن را ندیده و نشنیده انگاریم؟ مسائل زندگی اجتماعی و اقتصادی متولّیانی دارد که، کم یا زیاد یا زیاد یا دیر یا زود، آنها را اصلاح میکنند - خدا توفیقاتشان را بیشتر کند و راههای بهتری را به آنها الهام کند و در انجام وظایفشان موفق بدارد- اما متولّی اصلاحات دینی و فرهنگی مردم کیست؟ آیا آنها که تاکنون هستند از عهده حل این مشکل برمیآیند یا نه؟
اگر از عهده برنمیآیند، که چنین است، وظیفه عمومی مردم است که در این مسأله مشارکت کنند، هر کس به هر اندازه که میتواند. سادهترین و واجبترین کاری که از عهده هیچکس ساقط نمیشود، خواه پیر باشد یا جوان، مردم باشد یا زن؛ احیای جلسات مذهبی است. اگر مشکل جنگ فقط به دست ارتش حل شود. مشکل فرهنگی هم فقط به دست حوزه حل میشود.
2. احیای جلسات مذهبی
هر جلسه مذهبی که بینش ما را نسبت به اسلام و ارزشهای آن اندکی بالاتر ببرد یا دست کم، در همین حدّی که هست نگه میدارد واجب است در آن شرکت کنیم.
یکی از راههای جلوگیری از تهاجم فرهنگی، برگزاری جلسات مذهبی است که در آنها اعتقادات تقویت میشود و جوانان به این راه ایمان پیدا میکنند به فرمایش امام راحل; محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است یاد شهداء اسلام را زنده میکند و عقاید را تقویت میکند.
3. کسب فضایل اخلاقی و معنوی
آراستگی به صفات پسندیده اخلاقی در جامعه اسلامی سبب میشود حرکتهای مخرّب فرهنگی در جامعه اثری نداشته باشد.
در آیات بسیاری خداوند انسانها را تشویق و ترغیب به تزکیه و کسب فضایل اخلاقی فرموده است:
)قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَکَّى(؛[2]
حقّاً فلاح و رستگاری یافت آن کسی که تزکیه نفس کرد.
و یا در آیات دیگر پیامبر گرامی6 و مردان و زنان مسلمان به اقامه نماز شب سفارش شدهاند نیز در جهت کسب هرچه بیشتر فضایل اخلاقی است.
اگر انسانها در جامعه اسلامی خود را مزین به صفات پسندیده اخلاقی بنمایند و از طرفی خود را از رذائل اخلاقی دور نگه دارند، جامعهای سالم که هیچ توطئهای فرهنگی در آن اثر نداشته باشد به وجود میآید.
«نماز شب خواندن، نافله خواندن، دعا خواندن، ذکر گفتن، متوجه خدا بودن، زیارت رفتن و توسل کردن، همه اینها سازنده است و شما را پولادین میکند».[3]
4. ترویج و ارتقاء فرهنگ جامعه
ارتقای فرهنگ جامعه موضوعی است کلی که شامل موارد زیادی از قبیل ترویج فرهنگ کتابخوانی، تحقیق و پژوهشهای علمی و دیگر مواردی که به نحوی با فرهنگ جامعه سر و کار دارد، میشود.
اصولاً جامعه اسلامی، جامعهای است فرهنگی. در اولین آیاتی که بر پیامبر گرامی6 نازل شده است، در آن پیامبر6 امر به خواندن و قرائت میشود. )اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذِی خَلَقَ(.[4]
اولین آیاتی که بر پیامبر6 نازل شده است سخن از خواندن و تعلیم و نگارش است، اموری که ارتباط مستقیم با فرهنگ یک جامعه دارد، در جای دیگر خداوند به قلم سوگند میخورد. )ن وَالْقَلَمِ وَمَا یَسْطُرُونَ(.[5]
ارزش قلم و نگارش علم به حدی است که خداوند به قلم و آنچه که با آن مینویسند سوگند یاد میکند. با این اوصاف جامعه اسلامی به عنوان جامعهای فرهنگی مطرح است، به همین دلیل باید بر روی مسائل فرهنگی جامعه بیشتر کار کرد تا در برابر هجوم فرهنگی دشمنان کمترین تأثیر را بپذیرد.
.: Weblog Themes By Pichak :.